Om Rom

Planera din resa till Rom

ROBERTOS TIPS

PRAKTISK GUIDE > ALLMÄN INFORMATION OM ITALIENS HUVUDSTAD

PRAKTISK INFORMATION OM DEN EVIGA STADEN


Ska du komma till Rom? Här hittar du en del information som jag har samlat om den eviga staden och som kan komma till nytta före och under din vistelse i min underbara stad. Följ mig på sociala medier om du vill vara uppdaterad om vad som händer i Rom och även bli inspirerad om kända och hemliga platser att utforska i Italiens magnifika huvudstad. Du hittar mig - Din guide i Rom, Roberto - på Facebook, Instagram och Twitter.

ROMS FLYGPLATSER

De flesta turisterna brukar anlända till Rom med flyg. De stora flygplatserna heter Ciampino och FiumicinoCiampino är en mindre flygplats där t.ex. Ryanair brukar landa sina plan från Sverige. Den stora flygplatsen i Rom heter Fiumicino och där landar t.ex. SAS och Norwegian med sina flygplansflottor.
Hur tar man sig då in till Rom från flygplatserna?

Från Ciampino är det smidigaste sättet att åka in till centrum med någon av flygbussbolagen som säljer biljetter vid bussarna. Ta med kontanter - gärna inte för hög valör - då de brukar få svårt att kunna ge dig växel tillbaka. Du lastar på dina väskor och hoppar på och hamnar sedan vid Termini, som är centralstationen för tåg. Stationen Termini ligger centralt i staden och där är det lätt att ta sig vidare med buss, spårvagn, tunnelbana eller till fots, dit där du har ditt boende.
Taxi är det dyrare alternativet och kanske värt om du har ett boende som inte ligger så centralt eller om ni är flera personer så ni fyller upp taxin så det inte blir så dyrt per person.
Om du har boende utanför staden eller ska utforska området runtomkring Rom så ligger biluthyrningen en liten promenad bort från Ciampino eller så väntar du på deras shuttlebuss.
Fiumicino är den internationella flygplatsen i Rom och här landar alla större flygbolag. Här har du fler valmöjligheter hur du kan ta dig in till Rom.
Med flygbuss så hamnar du vid Termini, bussar tar du utanför och det finns många bolag att välja mellan, det finns några som stannar nära Vatikanen om du har boende där och då kan det vara mycket praktiskt.
Från Fiumicino går det också bra att åka tåg och det finns två alternativ att välja på, det dyrare Leonardo Express som är snabbare eller det lite billigare lokala tåget som har många stopp, men stannar t.ex. i Trastevere innan centralstationen Termini. Kolla var du har ditt boende så du kan välja det bästa alternativet in till Rom.
Sedan finns det mängder med taxi och biluthyrningsfirmor. Men flygbussarna och tågen fungerar nästan alltid bäst om du bara ska in till staden.
Flygbussbiljetterna köper man antingen vid bussarna kontant eller i närheten över disk där du också kan betala med kort.
Tågbiljetterna köper man från biljettmaskiner och där fungerar både kort och kontant. Maskinerna är ganska lätta att använda och du kan ändra språk till engelska om du inte behärskar italienska så bra. Observera att du måste validera din tågbiljett - genom att stämpla den i en liten maskin på plattformen - innan du kliver på tåget, annars riskerar du att få böter.

VAD SKA MAN BESÖKA I ROM?


Det finns väldigt många intressanta attraktioner och storslagna monument som är värda att besöka under din vistelse i Rom.
Om jag börjar med Colosseum så är denna monumentala pärla ett måste. Hela världen känner igen Colosseums siluett. Många kanske har sett filmen Gladiator, men det är inte så många som vet vad som egentligen hände därinne och jag kan presentera detta för dig. Jag rekommenderar ett besök tillsammans med mig så jag kan dela med mig av all information och spännande berättelser. Ett besök utanför eller inne i Colosseum tillsammans med en auktoriserad guide tillför så mycket mer under dina dagar i Rom. Du kan välja mellan turen Det antika Rom eller turen Colosseum, Forum Romanum och Palatinen, beroende på om du vill gå in i det arkeologiska området eller föredrar att beundra Colosseum utifrån. 
Forum Romanum är ett spännande område att besöka, och också den blir bättre med en auktoriserad guide. När du går mellan tempel, pelare, antika vägar och känner historiens vingslag runt omkring dig, vill man höra hur livet i Rom var, vad hände i templen och vad användes byggnaderna till. Detta område är verkligen värt ett besök med en auktoriserad guide.
Ett ställe som alla människor borde se åtminstone en gång i livet - gärna flera - är Spanska trappan, den är så magnifik oavsett tid på året. Gå upp för trappan och njut av den fantastiska utsikten. Om du besöker Rom på våren då är trappan dekorerad med azaleor, vilket är helt enkelt underbart!

I centrala Rom borde du inte missa den världskända Trevifontänen, där du inte kommer kunna låta bli kasta ett mynt för att få återvända till den eviga staden. Om du vill veta varför man gör detta då rekommenderar jag min tur Roms torg och fontäner. Under denna ljuva promenad i stadskärnan möter vi också det otroliga Pantheon och det spektakulära Piazza Navona, två platser som du ska utforska under din vistelse och som kanske är de mest representativa ställena för det antika och det barocka Rom. 
Om du tar dig till Villa Borghese så kan du njuta av att promenera i parken. Många invånare i Rom gör det på helgerna och vill du besöka palatset Villa Borghese invändigt så bör du boka biljetter online i god tid så att du vet att du får en tid som passar dig. I Villa Borghese kan du se några av de mest kända statyer och tavlor i Rom av konstnärer som till exempel Bernini, Caravaggio, Canova, Rafael och Tizian.

Om du är konstintresserad då rekommenderar jag dig att besöka också Vatikanens museer med Sixtinska kapellet och Rafaels stanzer, Kapitolinska museerna och Museo Nazionale Romano i Palazzo Massimo alle Terme med många konstverk från det antika Rom. En liten pärla bland museerna i Rom är Palazzo Altemps, i närheten av Piazza Navona.
Rom är en stad som överraskar sina besökare med otroligt många parker. Om du är nyfiken på det gröna Rom, utöver Villa Borghese då rekommenderar jag en promenad i den enorma parken Villa Doria Pamphilj, som också är perfekt för att jogga i.

Om du är ute efter oförglömliga utsikter över den eviga staden då har du många olika ställen att välja emellan till exempel Peterskyrkans kupol i Vatikanen, kullen Janiculum bakom stadsdelen Trastevere samt trädgården Pincio ovanpå Piazza del Popolo. Fråga mig under turen och jag kommer att avslöja för dig flera andra otroliga utsiktsplatser.

Rom är ett paradis om du är förtjust i religiös konst. Det finns mer än 900 kyrkor i staden och det kan vara både förvirrande och tidskrävande att välja vilka man ska besöka, utöver Peterskyrkan i Vatikanen. Om du följer mig på turen Roms torg och fontäner då går vi in i ett par magnifika kyrkor i centrala Rom och jag kan också berätta för dig vilka andra du skulle kunna besöka under dina dagar i den eviga staden. Ett kyrkobesök kan också vara ett bra sätt att fly från värme på sommaren eller regnet på vintern.

SHOPPING I ROM - SVÅRT ATT MOTSTÅ


För den som är förtjust i mode och design är Rom en stad som har mycket att erbjuda.

Du har hela gatan Via dei Condotti, gatan Via Borgognona och huvudgatan Via del Corso som erbjuder högklassig shopping för den som är sugen på att köpa något som inte går att hitta i Sverige. Du kan också ta dig till gatan Via Cola di Rienzo i stadsdelen Prati, i närheten av Vatikanstaten, om du är efter mode i mellanprisklass.

Du kan även besöka varuhuset Rinascente på Via del Tritone som har både kläder och design i toppklass beläget i en otroligt unik byggnad. Den är värd ett besök även för den som inte är överdrivet intresserad av shopping.

Hela centrala Rom är faktiskt ett paradis för shopping. Låt dig inspirera även om de små butikerna som är gömda i stadens gränder. Om du är nyfiken på konstbutiker tipsar jag att du tar en promenad i den romantiska Via Margutta.

En enorm loppmarknad äger rum på söndagar i närheten av Porta Portese. Där hittar du andrahandskläder, kuriosa och äkta och falska antikviteter.

GLASS I STORA LASS


Att befinna sig i Rom utan att ha provat en äkta italiensk glass är som att ha missat det bästa med hela besöket. Jag rekommenderar en dos på minst en glass per dag i Rom. Det finns många ställen och de flesta är bra. Men jag kan tipsa dig om mina favoritställen när du går en guidningstur med mig för då missar du inte smultronställena som kommer göra dina smaklökar nöjda.

RESTAURANGER OCH PIZZERIOR I ROM


Rom har exceptionellt många restauranger och pizzerior och kvaliteten är bra, men den kan skifta lite i de mer turistiska områdena. Om du går dit italienare går så vet du att man får utmärkt mat på tallriken.

Invig gärna din måltid med en antipasto - förrätt - med charkuterier eller varför inte en ostbricka. Italien håller världsklassnivå på detta. Rom har så klart en del olika typiska förrätter liksom carciofi alla romanasom är späda kronärtskockor bräserade i olivolja och vatten, och carciofi alla giudiasom är de romersk-judiska stekta kronärtskockorna. Missa inte fiori di zucca, som är friterade zucchiniblommor och smakar fantastikt gott.

En italiensk primo piatto består normalt av pastarätter eller risotto. Om du tar en förrätt och en primo piatto brukar det oftast räcka. Tyspiska romerska pastarätter är spaghetti alla carbonara (med ägg, riven lagrad fårost, svartpeppar och guanciale - som är lufttorkad griskind), spaghetti cacio e pepe (med svartpeppar och riven lagrad fårost) och bucatini all'amatriciana (tjocka ihåliga spaghetti med tomatsås, guanciale, chilipeppar och riven lagrad fårost). Pasta alla gricia är en variant av pasta all'amatriciana utan tomatsås.

Husets vin brukar vara mycket prisvärt och brukar serveras per glas eller i karaff. Men även om du beställer in vin på flaska så är det billigare än på en restaurang i Sverige.

Varmrätten - secondo piatto - brukar bestå av kött- och fiskrätter. Tänk på att du oftast behöver beställa in en sidorätt - contorno - tillsammans med huvudrätten. Det finns en del typiska varmrätter i Rom, som t.ex. saltinbocca alla romana (kalv i tunna skivor med salviablad och skinka), coda alla vaccinara (oxsvans bräserad med selleri och tomatbuljong) och abbacchio scottadito (ungsstekt dilamm).

Om du fortfarande är hungrig efter all mat brukar en efterrätt - dolce - kunna fullborda restaurangbesöket. Prova gärna en läcker tiramisù eller en smaskig panna cotta.

Om du istället är sugen på pizza så finns det olika alternativ beroende på vilken typ av pizza som du föredrar. Det finns den romerska pizzan som är helt tunn och frasig men det finns också några pizzerior som serverar den napolitanska pizzan som har tunnare botten och tjockare kanter. Pizzan är mycket populär bland italienska ungdomar då den är ganska snäll mot plånboken.

Till sist finns det pizza al taglio för turister och romare i farten. Man köper pizza på lösvikt, du väljer storlek och äter på plats eller tar med dig och äter ute på gatan. Perfekt för en snabb lunch.

Fråga mig under turen om mina favorita restauranger och pizzerior i staden.

GÖR SOM VI ITALIENARE OCH TA EN APERITIVO


Italiens närmaste motsvarighet till en After Work kallas för aperitivo. Vanligtvis samlas vänner efter jobbet på ett ställe som serverar aperitivo. Många gånger kommer du även kunna se skyltar utanför ställena. Men vad är en aperitivo egentligen?

En aperitivo består av två delar, där den första delen är ett glas vin, en öl eller en cocktail och del två kan vara allt från en skål med chips, en tallrik med tilltugg till en hel buffé av godheter som man får hugga in på. Om du går på ett ställe som har aperitivo med buffé så är det stor chans att du kommer gå därifrån mätt och belåten. Man vill ju bara prova lite av varje av buffén och sedan kommer du känna dig mätt resten av kvällen.
Oavsett kvalitet på maten - som kan variera - tipsar jag dig att göra som vi italienare gör och gå på en aperitivo under en av dina kvällar i Rom.

Du kan hitta många aperitivoställen i staden. Här kan du läsa om några av mina favoritställen.

Momart, som ligger på promenadavstånd från Piazza Bologna, brukar bli fullpackad av studenter och det kan vara svårt att få plats om du inte kommer tidigt (vid kl. 19:00). Det finns en enorm buffé varje kväll där du kan provsmaka flera olika pizzasorter, bruschetta, sallader och pasta. Du kommer definitivt gå mätt och nöjd härifrån.
Freni & Frezioni, som ligger i närheten av Piazza Trilussa i den livliga stadsdelen Trastevere, är en tjusig bar där du kan ha en avslappnad aperitivo med vänner över en stor buffé som har många vegetariska rätter.
DoppioZer00 ligger istället nära stationen Ostiense, där du också kan hitta den underbara saluhallen Eataly. På DoppioZer00 kan du njuta av ett gott glas vin och ta för dig av de goda munsbitarna som serveras vid disken. Har aldrig blivit besviken på detta ställe.
Det finns givetvis många flera fantastiska lokaler för en aperitivo i Rom. Bästa tipset är alltid att våga gå in och prova.

KOLLEKTIVTRAFIKEN I DEN EVIGA STADEN


Det är inte komplicerat att ta sig runt i Rom. Många monument och sevärdheter ligger relativt centralt och det går därmed att promenera mellan dem. Ta bekväma skor på dig och den eviga staden är din!
Men om man vill åka med tunnelbana, eller buss, hur ska man klara sig? Om ditt boende ligger lite utanför misstänker jag att du inte vill gå hela tiden utan använda dig av kollektivtrafiken. Det finns tre linjer med tunnelbanan och oändligt mycket bussar och en hel del spårvagnar.
Lättast är det att åka tunnelbana eftersom de går ofta och är ganska punktliga. Även spårvagnslinjerna brukar vara lätta att ta men ibland får man vänta lite längre på att de ska passera och ibland kommer flera direkt efter varandra.
Med bussar kan man ta sig nästan var som helst, men det är svårt att känna till hur de åker genom staden och när de kommer. Bussar går tyvärr inte alltid efter tidstabeller som man hittar på Google Maps.
Om man inte åker så mycket går det bra att använda sig av en enkelbiljett som kostar 1,50 Euro och är giltig 100 minuter: man kan byta transportmedel under resan fast man kan ta tunnelbana bara en enda gång.

Om du åker några flera gånger per dag kan det vara värt att skaffa dagskort (7 Euro), tvådagarskort (12,50 Euro), tredagarskort (18 Euro) eller veckokort (24 Euro). Du får räkna lite på vad som är mest förmånligt för dig.
Glöm inte att validera din biljett. På bussar validerar du biljetten inne och samma gäller för spårvagnarna. Tunnelbanan validerar du biljetten vid spärren. Biljetterna och de olika korten köps vid maskinerna på tunnelbanastationer, på tidningskiosker eller tobaksaffärer.

UN CAFFÈ, PER FAVORE!


För en svensk som besöker Rom kan det vara lite spännande att gå in på en bar och beställa kaffe. Här kommer en liten guide hur du klarar av situationen på ett smidigt sätt.

Innan du beställer kaffe så måste du ta ett beslut, är du trött och vill sitta ner eller vill du göra som många gör i Rom och stå vid bardisken och ta ditt kaffe där. Skillnaden är priset. Oftast när du sätter dig vid ett bord får du betala ett högre pris på grund av att de lägger på en serviceavgift, medan om du står upp vid bardisken så betalar du det vanliga priset.
På de flesta ställen betalar du först vid kassan för att få ett kvitto som du ska visa upp för baristan som tillverkar ditt kaffe.
I Italien är relationen med kaffet personligt och italienarna har oftast sina favoritställen och sorter. En del föredrar en espresso. En svensk som beställer in en kaffe på engelska - eller med den italienska meningen un caffè, per favore! - får automatiskt en enkel espresso. Men om du istället vill ha kaffet mer som i Sverige så får du fråga efter en caffè americano.
Observera att cappuccino dricker man normalt bara på morgonen och förmiddagen i Italien. Det är alltså väldigt ovanligt att en italienare dricker cappuccino efter lunch eller middag.

För dem som gillar en skvätt mjölk i sin espresso då är det caffè macchiato som gäller.
Om du vill ha en mer koncentrerad espresso så kan du beställa in en caffè ristretto. Om du istället vill ha en svagare espresso tar du en caffé lungo som innehåller lite mer vattenmängd än normalt.
Det finns även en mängd andra sorters kaffe att beställa så klart. Var modig och prova lite olika sorter och hitta din nya favorit.